Despre incredere si antreprenoriat

lack-confidence-fear-failure

Dupa o perioada destul de lunga, in care antreprenoriatul n-a mai reprezentat un punct de interes pentru mine, de cateva saptamani cochetam iar cu gandul de a ma intoarce la scris. Iar azi de dimineata, un impuls m-a impins de la spate sa depasesc inertia. Dar, fiindca inceputurile sunt grele, am sa incep cu ceva mai “soft”: despre incredere si rolul sau pentru antreprenori.

Acu’…desigur, sunt mai multe fatete ale subiectului si toate acestea conteaza:

  • increderea in resursele proprii, care reprezinta motorul pentru antreprenor;
  • increderea antreprenorului in angajati si delegarea sarcinilor
  • increderea pe care trebuie s-o insufli partenerilor, pentru a avea un business care sa reziste in timp

Incredere in sine

„Ai încredere în instinct până la sfârșit, chiar dacă nu ai nici un motiv”  Ralph Waldo Emerson

Trasatura majora a antreprenorului este si trebuie sa fie increderea in sine. Antreprenorii cred in capacitatea proprie de a face lucrurile mai bine decat altii, sau cred ca ideea afacerii lor este mai buna decat a altora. Capacitatea de privi partea plina a paharului face ca lucrurile sa se miste mai repede, fiindca obstacolele sunt privite cu mai mare usurinta. Desigur, privind simplist, as putea spune ca increderea in sine se confunda cu inconstienta, fiindca privind statisticile oferite de INS, două treimi (62%) din afacerile nou-înfiinţate dintr-un an sunt create de foşti muncitori calificaţi şi necalificaţi J.

Pana la urma, insa, cred ca acest principiu se aplica si pentru restul de 38%, in conditiile in care, cea mai mare pondere a noilor antreprenori este sub 40 de ani. Trebuie sa existe un melange intre incredere in puterile proprii si o doza de inconstienta sau nebunie, care, as spune, din pacate, scade cu varsta.

 

Incredere in oameni

„Nu trebuie să credem tot ce spun oamenii, dar nici să credem că ei vorbesc absolut fără temei.” — Immanuel Kant

Cand incepi o afacere, desigur iti vei asuma o serie de roluri: contabil, vanzator, achizitor, marketer… lucru absolut de inteles in conditiile unui inceput greu, din punct de vedere financiar. Dar, deindata ce afacerea incepe sa stea in picioare, cei mai buni antreprenori fac un pas in spate, pentru a lasa locul specialistilor. Din pacate, acest principiu nu este valabil pentru cei mai multi. Chiar si dupa ce numarul de angajati creste, tendinta lor este: “trebuie sa stiu ce se intampla peste tot” sau “eu stiu cel mai bine ce e de facut”. Frica de esec se manifesta la un nivel de control, care are repercusiuni negative, fie ca e vorba de cultura organizationala – perceptia de conducere a companiei blocata in micromanagement, fie inghetarea businessului intr-un stadiu care nu mai poate fi depasit.

Se pare ca cel mai greu lucru, pentru antreprenorii 100% dedicati, este sa stabileasca cand este momentul sa inceapa sa delege. Aici intervine legatura cu primul punct: increderea in sine. Pentru a avea incredere sa delegi, trebuie sa ai intai incredere in tine. Incredere ca poti sa angajezi oameni buni, ca poti sa dezvolti un proces care poate fi urmat de angajati si de ce nu, incredere ca poti sa-ti asumi unele greseli ale angajatilor. Creditul acordat dezvolta increderea in sine a angajatilor, iar randamentul nu are cum sa fie altfel, decat pozitiv.

Increderea partenerilor

„Dacă ai încredere în tine, inspiri încredere altora.” — Johann W. von Goethe

Daca ai incredere in tine si cateva valori in care crezi cu indarjire, precum: consecventa, corectitudinea si respectul fata de oameni, vei obtine atat increderea partenerilor cat si a angajatilor. Cand crezi in tine si crezi in oameni, ei ajung, la randul lor, sa creada in tine!

Un gând despre „Despre incredere si antreprenoriat

  1. Pingback: Calitățile esențiale ale unui antreprenor de succes - Business HUB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s